Pot fi copiii spirituali?

Pot fi copiii spirituali?

Pot fi copiii spirituali este o întrebare pusă dintotdeauna și foarte puține răspunsuri oferite la noi în țară. Ne referim la răspunsuri elaborate, în cunoștință de cauză.

Definirea spiritualității nu este intenția acestui articol. Dar ca și curiozitate, ce-o fi ea? Lumea laică spune că, printre altele, înseamnă a fi „o persoană căreia îi pasă de sine, de ceilalți și de planetă”, a fi „o persoană bună”. Cred că suntem de acord că spiritualitatea este cu mult mai mult de atât. A fi bun, a fi iubitor… De unde vin acestea? De la noi înșine sau de la faptul că am fost creați după chipul și asemănarea Lui?

Când apare această spiritualitate? Când ne dăm seama că o avem? A! Când începem să mergem la biserică? Când începem să ne rugăm serios? Când ne botezăm? Când împlinim 18 ani? Dacă am crezut așa, atunci ar trebui să mai facem cercetări. La fel cum ne naștem cu simțul mirosului, cu emoții, cu capacitatea de a gândi etc., ne naștem și cu capacitatea spirituală. Dumnezeu a pus în noi această latură.

Dacă în perioada când suntem copii ne dezvoltăm toate simțurile, toate abilitățile, toate funcțiile, nu ar trebui ca în aceeași perioadă să ne dezvoltăm și latura spirituală? Știm că ceea ce se întâmplă în perioada copilăriei ne va defini mai târziu ca adulți. Ce-i de făcut? Cum își vor dezvolta copiii spiritualitatea? „Stai cuminte în biserică și ascultă la fratele păstor, că vorbește din Biblie.” sau „Învață toate versetele astea și vei fi cu adevărat un copilaș al lui Hristos!”.  Cu siguranță conectarea copiilor cu Dumnezeul universului înseamnă mult mai mult decât atât.

Ce se află în mintea, inima, sufletul copiilor?

Ce activități au copii? Ce gânduri? Ce așteptări? Cum se comportă? Cum gândesc? Întrebări foarte importante, pentru că, răspunzând la ele, răspundem la întrebarea „Cum să-i ajutăm pe copii să-și dezvolte și latura spirituală, așa cum își dezvoltă toate celelalte laturi?”

Carolyne Edwards, lector la Cliff College (vezi detalii AICI), spune că aceștia se pot „conecta” la Dumnezeu astfel: relațional (legătura cu ceilalți), estetic (frumusețea din jur), activ (folosindu-și trupul), intrapersonal (legătură personală cu Dumnezeu) și ritualic (legătură prin ritualuri). Iată motivul pentru care includem activități de lucru manual, iată de ce pur și simplu savurăm împreună câte o înghețată fără a discuta teologie, iată de ce să ne jucăm cu ei până nu mai putem, iată de ce au nevoie să-i ajutăm să-și formeze obiceiuri, de ce să mergem la un picnic sau într-o excursie.

Spiritualitatea copiilor este un aspect deloc de neglijat. Dezvoltarea spirituală a copiilor este mult mai mult decât a citi o istorioară din Biblie, un cântec cântat pe scaun și un verset învățat. Copiii învață fiindu-le stimulate simțurile. Biserica și tot ce are loc în ea își va crește copilașii din biserică (dar nu numai) să ajungă adulții de mâine.

Și nu în ultimul rând, spiritualitatea se dezvoltă urmând un exemplu. Atunci când copiii își leagă viața lor (spirituală) de biserică, ei o leagă de tine, de omul pe care-l întâlnesc, pe care-l observă, nu de clădirea în sine!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

IMG_7645.jpg

„Materialele folosite ne-au fost de un real ajutor – foarte bine structurate. Chiar dacă erai începător nu aveai cum să nu te descurci! Colaborarea pot să spun că până acum a fost una mai mult decât excelentă!”

DSC01522.jpg

„Diversitatea și calitatea lucrurior găsite pe acest site a fost motivul pentru care l-am vizitat mereu. Resursele găsite aici m-au ajutat să dau premii frumoase în cadrul grupelor de copii, dar și cadouri potrivite pentru cei dragi.”

Phone: 0734 809 000
Bulevardul Dr. Iosif Bulbucă nr.15, Timișoara